top of page

hjelp det er snart Nyttårsaften

Nyttårsaften kan oppleves fryktelig skummel for mange hunder. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å forebygge frykt, og til hva du skal gjøre på selve nyttårsaften, om hunden din er redd eller ikke.

 

Man har i mange år trodd at hunder som er redde for raketter og andre høye lyder, ikke har vært (godt nok) sosialisert på sånne lyder. Et studie fra 2018 viser imidlertid at flere hunder som ikke hadde vist tegn til frykt i ung alder, utviklet dette etter fylte 4 år. Det er selvfølgelig ikke kun én årsak til at hunder utvikler frykt for raketter og andre høye lyder, men studien peker bla på smertetilstander hos hundene.

Man vet at det å trene på å tåle rakettlyder mens hunden er valp, gir bedre prognose for å takle dette, enn om man ikke trener bevisst og riktig på det.

Valp under et bord

HVORDAN FOREBYGGE 

 

Før hunden har rukket å bli redd / oppleve lyden av raketter som ekkelt og skummelt, så kan vi forebygge. Det betyr blant annet at vi sakte men sikkert venner hunden til de voldsomme lydene. Aller helst bør dette skje i sosialiseringsfasen. Du vet den fasen fra ca 3 uker til den er ca 4 måneder, der hunden bør oppleve så mye av hva livet kan by på slik at den ikke blir redd senere. Om du ikke har latt hunden oppleve lyden av raketter i denne perioden, så må du for all del ikke tenke at det er for sent. Hunder lærer hele livet og den kan også å lære seg at lyden av raketter ikke er farlig. Ytterligere skal det nevnes at man som hundeeier bør «friske opp» litt, hvert eneste år en uke eller to før romjulen setter inn med smell.

                                   

Last ned lydfil eller spill av fra YouTube, lyden av raketter. Start på svært lavt volum, gjerne så lavt at du selv ikke hører det. Skru opp veldig lite av gangen, målet er at hunden ikke skal reagere. Hunden kan gjerne være opptatt av noe den liker: spise maten sin eller tygge på en god tyggesak eller slikke ut en leverposteiblanding av en Kong, el.

 

Tren inn lydene på lavt volum. Mens lydfilen spilles, oppfører du deg helt normalt. Du skal ikke kose med hunden eller gi den inntrykk av at dette «er en prøvelse». 

 

Dersom hunden reagerer, ja så er volumet for høyt. Skru ned lyden og holde deg på det nivået en stund, før du øker litt etter litt. Øk volumet sakte men sikkert i løpet av noen dager. Hvis du har begynt i god tid, kan du sannsynligvis spille skikkelig høyt i dagene før nyttårsaften. Etter hvert kan du gjerne sette på TV’en med lyd og bilde.  

 

Det er heller ikke så dumt å vurdere hvor dere skal feire selve kvelden. Mange «flykter» til hytta, men det kan være vel så mye bråk der som hjemme, særlig om det mangler skikkelig lydisolering og det er mange hytter tett på. Det kan være mer raketter på hytta enn hjemme, og omvendt. Opphold dere helst et sted dere vet det skytes opp færre raketter og over kortere tid. 

Når de første rakettene smeller med ujevne mellomrom tidlig på kvelden, er det lurt å sette på lydfilene du har spilt tidligere, sånn at smellene ute blir maskert litt av lydene inne. Hvis du ikke har øvd noe særlig på rakettlyder, setter du på litt bråkete musikk. Dekk gjerne til vinduer, så hunden ikke ser lysglimtene. Vil du skjerme hunden din ytterligere, kan du være sammen med den inne på badet eller et annet rom uten vinduer. 

Når det virkelig begynner å smelle, så vær inne sammen med hunden. Dette er viktig. Hunden skal ikke være med ut. Den skal heller ikke være alene. Dette gjelder selv om hunden tidligere har vært trygg. Husk at de brått kan bli veldig redde. Hunder som er alene hjemme og blir skremt av høy lyd, kan bli redde for å være alene hjemme. De kobler frykten/ubehaget med det å være alene, og man har plutselig en hund med separasjonsangst. Vi understreker derfor at det er viktig å være sammen med hunden, selv om den aldri har vist noe frykt tidligere.

 

Vi råder hundeeiere til å oppføre seg normalt, og ikke trøste hunden. Det betyr ikke at du skal overse den. Vær tilgjengelig for hunden. Hvis den søker deg som trygghet, skal du la den få sitte oppå eller tett inntil deg. Snakk i rosende og oppmuntrende tone. Stryk den, hold rundt den om den setter seg inntil / oppå deg. Men - og dette gjelder uansett - unngå å bli lei deg på hundens vegne og trøste den med trist stemme. Da blir det bare verre. Oppfør deg normalt. Sett på TV eller musikk, sett gjerne på støvsugeren i naborommet. 

 

Akkurat på nyttårsaften, i tordenvær eller i andre situasjoner hvor hunden reagerer med frykt er det både lurt og lov til å leke med hunden, innendørs. Kast ball, ha drakamp, la den jakte på pipedyr mens det smeller ute. Litt høyt «positivt» adrenalin og stress, motvirker frykt og redsel. 

 

Det er lurt om hunden er ordentlig mett, da sover de vanligvis tyngre.

I tillegg bør du ha gode tygge-godsaker tilgjengelig. Tilby gjerne at du holder i «beinet» mens hunden tygger. 

 

Vær klar over at stresshormonene som har bygget seg opp i hunden pga de høye lydene, er på et høyt nivå i flere dager etter nyttårsaften. Det tar tid å bryte ned disse. Hunden kan også ha muskelspenninger. Gi den gjerne en ordentlig massasje «dagen derpå».

 

Husk at valper og unghunder raskt adopterer adferden til en eldre hund. En valp eller unghund bør derfor ikke være sammen med hunder som er redde i situasjoner hvor den eldre hunden viser frykt.

 

 

HUNDEN ER ALLEREDE LIVREDD

 

Har du en hund som erfaringsmessig er livredd, eller kanskje du på selve dagen for første gang opplever at hunden oppfører seg annerledes: den gjemmer seg i skap, under sofaen, under sengen eller lignende. Da er det veldig viktig at du ikke presser deg på den. Hold hendene dine unna og for all del ikke dra den frem fra under sofaen. Hunden din er på dette stadiet så redd at den ikke er sikker på om den overlever. Om du eller noen andre stikker hånda borti for å få den frem, så kan den - uten å mene det, men i ren desperasjon og forsvarsmodus - glefse til. Alt for mange opplever å bli bitt av sin egen hund i sånne situasjoner.

 

La hunden få plass rundt seg, hvis den søker vekk fra deg. Ved å gjemme seg, virker det som om mange hunder føler en form for kontroll. Vær der sammen med den. Prat til den på en rolig og oppmuntrende måte. Når det verste har gitt seg, så kan du forsøke å få den ut ved å friste den ut med godbiter, leverpostei som du smører på gulvet eller med en ball eller pipedyr. Om den ikke lar seg rikke, så ok. Da fortsetter du bare å være sammen med den. Prøv igjen senere. 

 

I det tilfellet at hunden din tidligere er blitt skremt og du vet at den er livredd for raketter og det nyttårsaften bringer med seg av lyder og andre inntrykk, ja så bør du ta det på alvor. Du bør så strekke deg så langt som mulig for å skjerme hunden din fra dette marerittet. Husk at en hund som allerede er blitt redd, kun vil videreutvikle frykten sin om den utsettes for det samme på nytt, hvis man ikke har trent svært gradvis over lang tid.

 

0cd1fd27-5259-4774-89c5-add6fb0bc483.jpg
fyrverkeri

PÅ SELVE DAGEN

Som nevnt innledningvis er det ikke riktig at voksne hunder, som tidligere har håndtert nyttårsaften og lyder av raketter bra, helt sikkert vil tåle dette resten av livet.

I år kan være året der din hund - ung eller eldre - kan utvikle frykt. 

 

Derfor er det lurt å ha en plan for nyttårsaften:

Gå en lang og god tur med hunden tidlig på dagen. Legg inn flere økter med hjernetrim underveis og når dere er hjemme igjen. Da sikrer du at hunden din er sliten og fornøyd både i kroppen og i toppen. Dropp å gå tur sent på ettermiddagen og kvelden. Det kan komme en «klokka 18-rakett» ut av det blå, og da kan all forebygging langt på vei være forgjeves. Vi anbefaler derfor at du kun tar hunden raskt ut for å tisse før det starter og etter at det har roet seg.

 

Ha hunden i bånd på lufteturer hvor det er fare for at noen skyter opp en rakett. Det vil i praksis si både dagene før nyttårsaften, og i flere dager uti det nye året. Hvert år forsvinner det hunder , som stikker av fordi de blir skremt av fyrverkeri - ikke la dette skje med din hund! 

Her er noen nødløsninger:

  1. Det finnes p-hus (i hvert fall i Oslo) som har etasjer / deler som er lydtette for støy utenfra.

  2. Hoteller like i nærheten av flyplasser er svært godt lydisolert. De pleier å ha spesialopplegg for hundeeiere som ønsker opphold på nyttårsaften. 

  3. Kjenner du en musiker? Spør om å få låne/leie et lydisolert rom. 

  4. Mange hunder roer seg i bil og det kan være en fin løsning å kjøre en tur mens det verste pågår. Ta med deg god niste, en lang spilleliste og sett deg i bilen. Kjør til et lite befolket område, og spill musikk hele tiden. Gjerne la bilen gå, selv om du har stoppet.

  5. Reseptbelagt legemiddel: «Sileo». Dette er en gele som smøres på hundens tannkjøtt. Middelet virker ikke sløvende, men det gjør at fryktresponsen ikke trigges så lett som vanlig. Husk at du uansett må være sammen med hunden. 

 

Det er noen dager til 2020 er over, så om du ikke har begynt forebygging ennå, kan du fortsatt gjøre en hel del for å hjelpe din firbente venn. Husk på det som står i denne artikkelen, og 1. januar har du 51 uker på deg til neste nyttårsfeiring - bruk tiden godt!

bottom of page